mandag 29. november 2010

Advent


ADVENT
(mel: Jeg folder mine hender små)
 
Nå tenner vi det første lys,
alene må det stå.
Vi venter på det lille barn,
som i en krybbe lå.

Nå tenner vi det andre lys,
da kan vi bedre se.
Vi venter på at Gud, vår Far;
vil gi sin sønn hit ned


Nå tenner vi det tredje lys,
det er et hellig tall.
Vi venter på at kongen vår
skal fødes i en stall.


Nå tenner vi det fjerde lys,
og natten blir til dag.
Vi venter på en Frelsermann
for alle folkeslag.

Advent er ventetiden før jul.
Ordet advent betyr egentlig Herren komme, og har blitt brukt som navn for denne ventetiden helt siden slutten av 400-tallet. Første søndag i advent, markerer begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.
Den første søndagen i advent er det den voksne Jesus som står i sentrum. Prekenteksten forteller oss at han er oppfyllelsen av Det gamle testamentets profetier om Messias. Det er han det handler om, når profeten Sakarja forteller om kongen som kommer ridende på et esel.
I adventstiden er den liturgiske fargen fiolett, - kirkeårets botsfarge. Fiolett er fastens farge, og tidligere ble adventstiden markert som fastetid også i vår kirke. I adventstiden er det tid for å si at det enkle livet er det gode livet. Å være sammen er viktigere enn å rekke over mye. Å gi hverandre tid er viktigere enn å gi hverandre dyre gaver.
Når jeg ser ut på solnedgangen er det ikke vanskelig å finne hvorfor fiolett er en passende farge. Fiolett er en blanding av blått og rødt. Ute møtes himmel og jord, blodrød himmel over blå jord. Det er flott å tenke på at vi forbereder Herrens komme, da himmelen kommer til jorden. God advent!

1 kommentar:

  1. Fine bilder:-). Likte det du skrev om hva vi kan gi - vår tid til andre:-).

    SvarSlett