mandag 25. juni 2012

Når veien vi går er en krussedull

Her er et bilde av et "forenklet forelegg".
Humor beriker og gir energi.
Humor er et virkemddel - et middel som virker! 
For en stund siden var jeg på forestilling med H.C. Medlien. Ikke foredrag, men forestilling! (For hva er et fåredrag - å dra et får etter seg ??? Tungt og uten mening!) I en forestilling ufordres vi til å forestille oss og sett fantasien i sving, og det fikk han oss virkelig til  gjøre - på en arti' måte.
Et av tankeeksperimentene var krusedullfilosofi. Begrepet "å tenke utenfor boksen" fikk en ny mening. Vi har alle små og store mål i livet, noen større og viktigere enn andre. Og vegen dit ser vi gjerne på som en rett, en målrettet veg. Men livet er skjeldent rett, oversiktlig og forutsigbart. Av og til gjør livet en vending, en avstikker, en stopp og kanskje den til det går i ring. Når vi har levd en stund og ser bakover på det vi har opplevd og hva livet har bydd på av uvented gleder og sorger, så ser slett ikke veien rett og enkel ut! Medlien syns vi skal ta det med i "handlingplanene" våre når vi jobber oss fram til målet/målene. I stedet for å følge en rød tråd kan vi heller planlegge litt svinger og stopper, planlegge litt krusdull.
Om vi skal reise gjennom livet etter en rett vei og bare ha blikket festet rett fram går vi glipp av så mye. Det skjer mye rundt oss som kan berike oss, fantsi, gode oppevelser, styrke og visdom. Dette går vi glipp av om vi ikke tar en stopp, en avstikker eller rett og slett et skritt tilbake. Om vi styrer etter en rett vei vil vi oppeve mange avsporinger, negative hendelser som ikke passer inn. Vi bruker mange krefter på å rette opp og komme tilbake i rett kurs. Og vi så oss ikke rundt! Om vi kalkulerer, ja regner med disse avsporingene og kaller dem for pauser, tilbakblikk, funderinger og opplevelser så blir de til viktige hendelser som vi erkjenner og kan lære av. De kommer uansett. De gir visdom og ikke minst inspirasjon til handlekraft. Hvorfor ikke rette ryggen, ta et overblikk, la deg berike og oppleve livets små og større krumpring. Ikke alle er postive, men er de medrgnet i livets uberegnelige reise får man faktisk litt "kaoskontroll", ikke sant? Selvagt kunne vi vært noen opplevelser foruten de skal jeg gjern skrive under på! Men de fleste kan vi vokse på og bli hele, kloke og gode mennesker av. Vi kan være mer "dampede tilstede i livet" (som Karsten Isaksen sa). Og det er bra! Livet går ikke rett fram - og da kan vi like godt lytte litt til en Krusdullfilsof :-)

Her kan du lese mer om du er interessert: KLIKK HER

Her Medliens eksempel på en strategiplan. Vi starter inne i boksen (nederst til venstre) med en prikk. Det er starten på alt! Langt oppe til høyere er målet. Veien dit er ikke en rett, rød trå, der alt har en planlagt mening og er forutsigbart. Men veien er en blå krusedull full av lekenhet, bevegelse, energi, humor, læring og opplevelser. (... og vi kan oppleve å komme helt ut av boksen, langt ut på jordet, men det kan være fint der også. Det vet jeg er oppvokst langs jordekanten i en av de vakre jordbruksbygdene rundt Mjøs!)

Veien er ikke en måte å komme i mål på,
men faktisk selve livet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar